Osamljenost

Občutek osamljenosti zaradi družbenih omrežij

Dandanes so družbena omrežja razširjenja v vseh kotičkih sveta in vključujejo vse – od mlajših do starejših. In čeprav so ta omrežja namenjena predvsem povezovanju ljudi, imajo lahko ravno nasprotne učinke. So namreč dokaj svež trend, ki ga še ne razumemo popolnoma, zato se ga lahko lotevamo na nezdrave načine. To lahko vodi v vsakodnevno slabo počutje, stres, osamljenost ali celo hujše psihične posledice.

Sicer so družbena omrežja krasna stvar, ki te obdaja z različnimi tipi informacij, kot so novice, glasba, serije, igre itd., poleg tega pa ti omogočajo neposreden stik s prijatelji, podjetji, društvi ter neznanci. Težava pa je v tem, da je današnja družba prišla do točke, kjer je od posameznika že skoraj pričakovano, da je prisoten na družbenih omrežjih, in si morda začudena, kadar srečaš nekoga, ki družbenih omrežij ne uporablja.

 

KDAJ SE POJAVI OSAMLJENOST?

Ironično, kajne? Mediji, ki so namenjeni povezovanju družin, prijateljev in neznancev, te lahko ob »napačni uporabi« oddaljijo od socialnega življenja. Dandanes je večina svetovne populacije prisotna na družbenih omrežjih in pri njihovi uporabi moraš biti previdna, da se izogibaš slabim posledicam.

Vzdrževanje stikov z bližnjimi preko virtualnega sveta ti seveda lahko dobro služi, saj je prijateljska oziroma čustvena vez v odnosu že vzpostavljena. Problem se pojavi, ko dogodke in izkušnje zunanjega sveta začneš nadomeščati z virtualnim. Ob takšni uporabi boš opazila ojačan občutek osamljenosti, ki vodi v npr. strah pred zavrnitvijo, zaradi česar se lahko še bolj izoliraš od družbe. Samota je sicer včasih lahko tudi dobrodošla, saj potrebuješ čas za samorefleksijo, samooskrbo in ustvarjalnost; občutek osamljenosti pa je občutek, ki ti daje znak, da hrepeniš po podpori drugih ali po socialni interakciji.

 

KAKO PREPOZNATI OSAMLJENOST?

Osamljenost je občutek, ki si ga najbrž že občutila. Dandanes je z obstojem socialnih medijev ta občutek na prvi pogled dokaj neopazen, predvsem kadar se ukvarjaš s spletnim mehanizmom, ki je bil ustvarjen za medčloveško povezovanje. Problem osamljenosti se pojavi, kadar poskušaš vzpostaviti kontakt z drugimi in je ta poskus neuspešen. V tem primeru se lahko začneš izogibati kakršnikoli družbeni interakciji z namenom izogniti se zavrnitvi in se izolirati, kar vodi do psihičnega in tudi fizičnega slabega počutja. Kadar si osamljena, si v medosebnih odnosih tiha in redkobesedna ter se izogibaš srečanjem. Takšna dejanja te naredijo tudi bolj ranljivo pri uporabi družbenih omrežij: prej se boš osredotočila na negativne informacije, vsebino medijev boš le spremljala, in ne delila, družbena omrežja boš torej uporabljala na takšen način, da bodo le ojačala tvoj občutek osamljenosti.

 

PRIMERNA UPORABA DRUŽBENIH OMREŽIJ

Veliko ljudi družbena omrežja uporablja neprimerno, saj ni nikjer nobenih napotkov ali opozoril, kako se lotiti svojega virtualnega življenja. Najprej je treba začrtati mejo med virtualnim in realnim svetom. Realni svet je kraj in čas, kjer doživljaš pristna čustva, odnose in dogodke, ki te prizemljijo in ti na zdrav način praznijo »socialno baterijo« ter okrepijo tvoje samozavedanje. V tem svetu skupaj z bližnjimi ali z neznanci ustvarjaš spomine ter jih dodajaš k pristnim življenjskim izkušnjam, iz katerih se učiš uživati v življenju.

Družbeno omrežje je treba obravnavati zgolj kot razvedrilo, ločeno od zabave, ki jo doživljaš v realnem svetu. Oblački besedila in nekaj slik tvoje prijateljice niso nadomestilo za druženje ob kavici, na zabavi ali pa ob rekreaciji. Komunikacija v virtualnem svetu naj ti služi zgolj za nujne pogovore, načrtovanje srečanj, deljenje slik in ostalih vsebin, ki niso občutljive. Poleg vzdrževanja osebnih stikov so družbena omrežja koristna kot vir novic in neposredni kontakt z nekaterimi podjetji.

 

(S)POZNAJ SE!

Tudi ti pogosto pozabiš na pomen odnosov in izkušenj v realnem svetu, ker si tako vpletena v družbena omrežja in dogodke, ki jih spremlja cel svet? Tvoja naloga je, da se zavedaš, kako družbena omrežja vplivajo nate kot socialno in čuteče bitje. Vsak ima svoje meje, sposobnosti in veščine, ki jih mora dobro poznati, da se ne zgubi v vicah med virtualnim in realnim svetom. Družbena omrežja so torej fantastična stvaritev 21. stoletja, dokler jih znaš primerno in odgovorno uporabljati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Politika piškotkov.