Moda

Moda – prijetna estetika ali prilizovanje družbi?

Moda je povsod okrog nas; v revijah, na družbenih omrežjih, doma, na televiziji in na ulicah. Dejstvo je, da ima vsak človek svoj slog, ne glede na to, ali namensko sledi določenim stilskim trendom ali pa obleče, kar mu naključno visi v omari. Poleg tega, da je moda način izražanja okusa in počutja, je tudi pokazatelj tega, v kateri družbeni razred ali socialni krog »spadamo«.

Vprašaj se: Ali uživaš v modi zaradi svoje osebne estetike? Ali imaš specifičen slog oblačenja, da bi bila sprejeta v družbi ali v kakšnem družbenem krogu? Ali kupuješ najnovejše dizajnerske izdelke, da družbi pokažeš svoje bogastvo? Ali ti je preprosto vseeno?

 

Moda kot pokazatelj bogastva

Zagotovo si že slišala za prestižne modne revije, kjer lepe, visoke in suhe manekenke hodijo po modni pisti ter razkazujejo dragocene in glamurozne izdelke znanih modnih oblikovalcev, kot so Gucci, Prada, Chanel, Givenchy ipd. Pravih in avtentičnih izdelkov teh oblikovalcev ne boš nikoli našla v maloprodaji, ampak le v prestižnih poslovalnicah oblikovalca, osvetljenih z zlato svetlobo, prijaznimi prodajalkami in ravno prav glasno glasbo.

Nič ni narobe z dragim okusom. Težava nastane takrat, ko te izdelke kupuješ z namenom, da boš sprejeta v določene socialne kroge, klube ali pa nasploh v družbi. Lahko da jih kupuješ tudi zato, da se boš počutila večvredno. Visoka moda pa je drag šport, ki lahko povzroči visoke stroške, kar v nekaterih primerih pomeni tudi premalo denarja za najemnino, stroške bivanja in celo za hrano.

Mogoče imaš le nekaj dizajnerskih izdelkov, ki jih oblečeš ob posebnih priložnostih ali ob razgovoru za službo, kar je popolnoma sprejemljivo. V življenju boš soočena s prestižnimi dogodki, zato je primerno imeti nekaj lepših oblačil za posebne priložnosti.

 

Biti pozer v čredi ovc

Morda ni tvoj cilj, da z modo razkazuješ svoj drag okus, ampak zgolj da se vključiš v določene družbene sfere. Prilagajanje oblačenja določenim krogom je bolj aktualno med mlajšimi, občasno pa se pojavi tudi med starejšimi. Demografska skupina najstnikov je najbolj pestra glede stilov oblačenja, saj je to obdobje eksperimentiranja z življenjskimi slogi.

Gotovo poznaš skejterje, metalce, športnike, alternativce in ostale, ki lahko ta stil oblačenja ohranijo tudi v odraslost. Če je to tvoja pristna estetika, ni problema; če pa svoja oblačila prilagajaš svojemu socialnemu krogu ali družbi nasploh, pa se lahko soočaš z različnimi psihičnimi posledicami. Poleg izčrpanosti lahko pride tudi do izgube tvoje pristne modne estetike in celo do izgube lastne identitete, saj so tvoja oblačila konec koncev izraz tebe same.

 

Izražanje pristnega počutja

Vklopiti se v družbo zna biti zahteven izziv, in čeprav je moda pri tem lahko učinkovito orodje, ti bo tak način dolgoročno povzročil več težav. Pri izbiri oblačil se prepusti pristnosti, saj boš le tako lahko raziskovala svojo estetiko. Moda je tako lahko tvoje orodje, da privabljaš ljudi, ki imajo enak okus kot ti.

Konec koncev naj prijateljstva in socialni krogi ne bi temeljili na slogu oblačenja, saj takšne vezi in odnosi ostanejo šibki. Odkrij svojo estetiko in jo izražaj na svoj način. Za sprejetost v družbi pa se raje osredotoči na notranjost, saj je konec koncev moda le oklep, ki ščiti tvojo pristno dušo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Politika piškotkov.