osamljenost

Kako se spopasti z osamljenostjo v času praznikov?

Prazniki so po eni strani eno izmed najbolj radostnih obdobij v letu, hkrati pa marsikomu lahko predstavljajo velik stres. Še posebej letošnje leto, ko nas bo večina zaradi koronavirusa ločenih od svojih sorodnikov in prijateljev, obstaja večja možnost za osamljenost in depresijo.

Povsem normalno je, če se med prazniki počutiš osamljeno

Če opažaš, da se v zadnjem delu leta večkrat počutiš osamljeno ali melanholično, vedi, da to ni nič nenavadnega. S tem se v resnici spopada veliko ljudi, saj ta čas v letu obudi spomine na lepe čase, ki so jih včasih preživljali skupaj z družino, hkrati pa tudi občutke žalosti, povezane s pomanjkanjem fizičnih stikov, najsi bodo to prijatelji ali partner oziroma partnerica. Še posebej v tem delu leta smo pod nekakšnim umetnim pritiskom, ki narekuje, da moramo biti ves čas srečni, veseli in hvaležni. Nezmožnost doseči te “standarde” pa lahko le še poglobi vsa negativna čustva, ki se nabirajo v nas.

Povezuj se virtualno

V teh časih se vse bolj zavedamo, kako pomembno vlogo ima tehnologija v naših življenjih. Dejstvo je, da smo v zadnjih letih zaradi mobilnih telefonov, e-pošte, družbenih medijev in podobnega postali odtujeni drug od drugega, a v trenutnih razmerah nas lahko ta tehnologija poveže bolj kod kdajkoli prej. Moramo pa biti kar se da pozorni, da nas ne zanese v nobeno skrajnost.

S pomočjo pametnih naprav se lahko bolj povežeš ne le s sorodniki in prijatelji, ampak lahko skleneš tudi nova poznanstva in celo prijateljstva. Uporaba tehnologije med socialno izolacijo je močno predrugačila naše družbene prakse in zato danes ne le odtujuje, ampak tudi povezuje in pomembno pripomore k zmanjševanju občutkov osamljenosti in depresije.

Naredi nekaj lepega za druge

Eden izmed načinov, kako pregnati osamljenost, je, da nekomu polepšaš dan ali pa kar celotne praznike. Lahko se na primer vključiš v lokalno skupnost kot prostovoljka in priskočiš na pomoč tistim, ki jo v teh časih še posebej potrebujejo. Vedno, kadar naredimo nekaj dobrega za druge, to izboljša naše razpoloženje. Poleg tega pa prostovoljstvo marsikomu pomaga najti smisel in občutek izpolnjenosti.

Zapolni svoj prosti čas s hobiji

Tudi hobiji in prostočasne dejavnosti so se in se verjetno še bodo spreminjale. Morda zaradi trenutnih razmer ne moremo preživljati prostega časa tako, kot smo bili vajeni doslej, imamo pa edinstveno priložnost, da ta čas izkoristimo za ukvarjanje s stvarmi, za katere si morda prej nismo mogli vzeti časa. Na spletu je na voljo malo morje (tudi brezplačnih) vsebin, vse od raznih izobraževanj, koncertov, predstav in telesnih vadb, ki ti lahko lepo zapolnijo prosti čas. 

Ustvari novo praznično tradicijo

Dejstvo je, da bodo letošnji prazniki drugačnih od vseh drugih doslej, a drugačno ne pomeni nujno tudi slabše. Postani iznajdljiva in se s sorodniki ter prijatelji poveži na drugačen način. Povežite se prek video klica in si skupaj oglejte kak božični film ali pa specite piškote in sodelujte v prazničnem ustvarjanju kljub fizični razdalji. Skupaj lahko praznujete tudi božični večer in silvestrovo. Sprva se vam bo to morda zdelo nekoliko nenavadno, a vsekakor je vredno poskusiti.

Načrtuj dogodke v prihodnosti in naredi pregled preteklega leta

Naš način življenja se je v zadnjih mesecih korenito spremenil, a to ne pomeni, da ne moremo razmišljati o prihodnosti in vsem lepem, kar nas še čaka. Sestavi si spisek opravil in aktivnosti, ki se jih že zelo veseliš, saj te bo to navdalo s pozitivnimi občutki in upanjem. Do takrat pa izkoristi čas zase in pomisli na leto, ki se izteka, na kaj v svojem življenju si najbolj ponosna, kaj bi še lahko izboljšala in česa si zares želiš. Za spremembo daj sebe na prvo mesto; konec koncev si ti najpomembnejša oseba v tvojem življenju.

Če še niste našli darila in bi kakšna pozitivna knjiga komu polepšala dneve, vam v mesecu decembru ob nakupu knjige Odklopi srečo eno podarimo.

Podarimo vam tudi poštnino.

Knjigico lahko naročite TUKAJ 🙂

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Politika piškotkov.